BITCOIN STRATEGIE
meer rust en een hoger rendement

Mijn zoektocht naar de beste bitcoin strategie

Al in 2013 kocht ik mijn eerste bitcoin: 0.1 bitcoin om precies te zijn. Dat kostte destijds nog geen € 90. Sindsdien liep ik echter steeds rond met de vraag: Moet ik nou verkopen? Of nog meer kopen? Een bitcoin strategie had ik niet.

Ging de koers omhoog dan werd ik zenuwachtig: Nu verkopen met winst? Morgen misschien nog meer winst? Of neem ik het risico dat de koers straks weer zakt.

Ook lees je allemaal speculaties op internet: Bitcoin gaat stijgen! Bitcoin gaat zakken! Persoon X zegt dat bitcoin een aflopende zaak is! Persoon Y zegt dat bitcoin de toekomst is!

Ik zocht (crypto) rust

Het bracht mij onrust. En daar wilde ik vanaf! Ik zocht juist naar rust!

Ik dacht: Kan ik niet een bepaalde strategie vinden en deze automatiseren, zodat ik zelf niet meer hoef na te denken. Gewoon vertrouwen op mijn gekozen strategie en lekker met andere dingen bezig zijn. Zodat het eenvoudig is en het me zo min mogelijk (denk/twijfel) tijd kost. En vooral een strategie met een zo laag mogelijk risico.

Toen ben ik in Google Spreadsheets aan de gang gegaan en ben ik de historische data van de bitcoin gaan analyseren. Alle koersen van elke dag terug van 2020 tot aan 2013. Ik besloot om de toekomstvoorspellingen los te laten en vooral terug te kijken naar het verleden. Naar hetgeen dat we WEL weten, de feiten.

Vinden van beste bitcoin strategie

Ik keek naar de sluitkoers van die dag en besloot die te vergelijken met die van de dag ervoor. Daar komt een vaststaand feit uit: De koers van vandaag is hoger of lager dan gisteren. Verder is het een feit dat je bij een hogere koers beter kan verkopen, en bij een lagere kopen. Die twee koppelde ik aan elkaar: Is de koers hoger dan gisteren? Verkoop. Is de koers lager? Koop.

De vraag is dan echter: Hoeveel moet de koers hoger of lager zijn en hoeveel moet ik kopen of verkopen?

Google Spreadsheets was daarvoor perfect om dit te onderzoeken. Ik ging verschillende strategieën uitproberen en loslaten op de historische data van de bitcoin. Wat als ik bedrag [X] op datum [Y] had gekocht, en voor bedrag [Z] had gekocht bij een koersdaling van [Q] procent, of voor bedrag [Z²] had verkocht bij een koersstijging van [Q²] procent.

Is dit dan de hele bitcoin strategie?

Nee. Er zitten nog wat slimmigheden ingebouwd en er zijn nog wat extra instellingen die gedaan kunnen worden. Maar ik wilde het wel zo simpel mogelijk houden.

Lager risico

Belangrijk daarbij vond ik het risico! Stel ik begin met € 100, maar door verschillende koersdalingen moet ik met de gekozen strategie steeds voor € 20 extra inkopen. Dan ben ik op een bepaald moment misschien € 200 kwijt. Het originele bedrag zorgde al voor een risico van 100% (het hele inzetbedrag), maar door de extra inkopen uit het genoemde voorbeeld zou ik nogmaals het inzetbedrag extra kwijt zijn, in totaal € 200. Een risico van 200% t.o.v. het inzetbedrag. Ook deze getallen waren belangrijk in het kiezen van de beste bitcoin strategie.

Uiteindelijk vond ik een strategie die, gebaseerd op het verleden (je kent hem vast wel: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst), de beste resultaten opleverden.
Is dat de hoogste winst? Nee! Want die strategie zorgt ook voor een veel hoger risico. Het is een strategie die me meer had opgeleverd dan ‘niets doen’, of impulsief/emotioneel (waarschijnlijk altijd op het verkeerde moment) kopen of verkopen. Meer? Veel meer!

Stel ik had de gekozen strategie ingezet vanaf het moment dat ik mijn eerste 0.1 bitcoin had gekocht, dan had ik nu in plaats van € 900 winst, meer dan € 4.000 winst gehad.

Maar belangrijker nog: wat was het geweest bij een veel lagere huidige koers. Stel ik had op 1 januari 2018 gekocht, dan stond de koers op 1 juli 2020 meer dan 25% lager. Had ik niets gedaan, dan was ik +25% kwijt geweest. Met mijn gekozen strategie had dit me juist 4% winst opgeleverd, ondanks een lagere koersstand t.o.v. de aankoopdatum.

Werkdocument

Uiteindelijk heb ik een nieuwe Spreadsheet gemaakt die ik mijn ‘werkdocument’ noem. Hierin leg ik vast welk startbedrag ik op welke datum heb geïnvesteerd. Elke dag wordt automatisch de sluitkoers van de vorige dag opgehaald en wordt bepaald of ik moet kopen, verkopen, of niets hoef te doen. En voor welk bedrag ik moet kopen of verkopen. Gebaseerd op het verleden zou ik gemiddeld 1 à 2 keer per maand actie moeten ondernemen. Goed te doen toch?

Maar moet je dan elke dag in je Spreadsheet kijken of en welke actie je moet ondernemen?

Nee! Natuurlijk niet, het moest toch zo min mogelijk tijd kosten! 😊

(Push)bericht kopen/verkopen naar telefoon

Daarom laat ik Google Spreadsheet me elke dag een bericht sturen naar mijn telefoon. Hiervoor heb ik de gratis app PushBullet geïnstalleerd. Die stuurt me een simpel (push)bericht als ik moet kopen of verkopen, met daarbij de hoeveelheid bitcoins.

Hoe koop of verkoop ik dan die bitcoins?

Ook dat moet natuurlijk eenvoudig, veilig en vooral gratis kunnen. Dit deel wilde ik niet automatiseren, omdat ik altijd controle wil houden over welke bedragen er van mijn rekening worden afgeschreven.

Hiervoor gebruik ik de BLOX-app. Tot € 250 kan je direct aan de slag. Voor meer geld bitcoins kopen? Dan moet je jezelf legitimeren. Allemaal erg makkelijk en eenvoudig, want daar houden we van! 🙂

Vul bij het aanmaken van je account de vouchercode BITCOINSTRATEGIE in en krijg direct € 10 gratis! Een cadeautje, no strings attached!

Oh ja, nog wel belangrijk om te vermelden. Je betaalt altijd transactiekosten, overal, dus ook bij BLOX. Hoeveel dan? 1% op elke transactie (kopen EN verkopen). Ook hiermee heb ik rekening gehouden in de gekozen strategie. Alle hierboven genoemde getallen zijn dan ook inclusief deze transactie kosten.

Gegarandeerd winst dus?

Nee, geen garantie! Maar die heb je sowieso niet als je bitcoins koopt. Koop je vandaag en zakt de koers morgen naar 0, dan ben je ook met de "beste strategie" alles kwijt. Echter: Het risico met mijn gekozen strategie is een stuk lager EN de potentiële winst is een stuk hoger dan als je NIETS doet. Door via mijn strategie steeds kleine stukjes te kopen en te verkopen wordt het risico ook steeds lager en ben je steeds minder afhankelijk van de bitcoinkoers.

En hoelang duurt dat allemaal?

Je kan natuurlijk uitstappen wanneer je wil. Over het algemeen geldt wel dat veel schommelingen de winsten maximaliseren en het risico wegnemen. Kijkende naar het verleden duurt het minimaal een jaar voordat de resultaten interessant beginnen te worden. Nogmaals: geen garanties!

Update!

14 oktober 2021
Mijn achtergrond is web development, dus een Google Spreadsheet is een leuk begin, maar het kan natuurlijk beter, krachtiger en makkelijker. Daarom ben ik begonnen aan de ontwikkeling van een web app, zodat het makkelijker is om in te stappen, met een eigen gebruikersaccount en keuze uit meerdere strategieën. Ook gaat het kopen en verkopen geheel automatisch.
Lees alles over de nieuwe Strategytool web app.

Interesse?

Laat je mailadres hieronder achter en ontvang een bericht zodra er nieuws is!

Next level!

Wil jij er meer tijd in stoppen, meer risico nemen en daytraden? Complexe strategieën en meer indicatoren gebruiken en inspelen op toekomst­voorspellingen van de bitcoin (en andere cryptocurrencies), kijk dan eens naar Cryptohopper.


René Wolf

Hoi! Ik ben René Wolf

Als webdeveloper en programmeur vind ik het leuk om mijn skills en ervaring in te zetten om het leven net wat leuker en makkelijker te maken. Wat extra passief inkomen via bitcoins en andere cryptocurrencies helpt daar zeker bij.