BITCOIN STRATEGIE
meer rust en een hoger rendement

Bitcoin Strategie web applicatie

De vorige keer schreef ik over mijn zoektocht naar de beste bitcoin strategie. Inmiddels alweer een hele tijd geleden, maar ik heb in de tussentijd niet stilgezeten! Integendeel, ik heb een web applicatie gebouwd die sinds een paar maanden in testfase draait. Een website die je ook als app op je telefoon kan zetten.

De web applicatie is gekoppeld aan Bitvavo en kan strategieën loslaten op je bitcoins! Elke dag om middernacht wordt er gekeken naar de koers en indien nodig een bepaalde hoeveelheid gekocht of verkocht, afhankelijk van de gekozen strategie. Alles geheel automatisch! Lees meer hierover hieronder onder het kopje Strategytool.

Hoe begon het?

Nog even in het kort; hoe het begon! (Of lees mijn 1e artikel over mijn zoektocht naar de beste bitcoin strategie).

In 2013 kocht ik mijn eerste bitcoins, maar sindsdien stelde ik me steeds weer de vraag: Moet ik nou verkopen, of kopen? En hoeveel? Steeds als er een grote beweging in de koers plaatsvond, of er allerlei speculaties in de media verschenen, kwam die vraag weer terug en meerdere keren heb ik op verkeerde momenten gekocht/verkocht. Het bracht me veel onrust, twijfels en steeds weer het gevoel dat het beter had gekund. Ik zocht rust!

Toen ben ik gaan nadenken, rekenen en met Google Spreadsheets aan de gang gegaan om de historische data van de bitcoin te analyseren. Ik besloot alle toekomstvoorspellingen los te laten en vooral te kijken naar het verleden, de feiten. En zoals Mark Twain ooit zei:

History never repeats itself but it often rhymes. Mark Twain

Met een overzicht van de sluitkoersen van elke dag van 2014 tot aan heden was te zien dat logischerwijs elke dag de koers omhoog of omlaag ging. Is de koers hoger dan de dag ervoor, dan kan je beter verkopen. Is hij lager, dan kan je beter kopen. De vraag is hoeveel hoger of lager de koers moet zijn en hoeveel procent van je bitcoins koop of verkoop je dan? En als je deze strategie langere tijd zou volgen, wat zou de uiteindelijke winst dan zijn geweest, en met welk risico?

Ik vond uiteindelijk een strategie, die me in bijna alle situaties meer winst (of minder verlies) zou hebben opgeleverd dan als ik niets had gedaan en mijn bitcoins had vastgehouden (HODL). Met uiteindelijk een lager risico. Door steeds kleine bedragen te kopen en verkopen, wordt m'n portemonnee (in euro's) langzaam gevuld. Stel, de bitcoin gaat op een dag naar de 0, dan is m'n portemonnee toch gevuld met euro's.

Strategytool

Aangezien Google Spreadsheets vrij beperkt is, ben ik eind 2020 begonnen om de volgende stap te zetten: de Strategytool
Een (web) app die je op je telefoon kan installeren en werkt zoals een gewone app. Een keer per dag wordt, afhankelijk van de gekozen strategie, bepaald of er gekocht of verkocht moet worden. Zo ja, dan wordt dit automatisch gedaan. Je hoeft zelf dus niets meer te doen!

Strategy Calculator

Wat ik in eerste instantie vooral wilde was het nog beter kunnen doorberekenen van verschillende strategieën. Waar mijn Google Spreadsheet een bepaalde strategie kon doorberekenen met hooguit 15 verschillende meetpunten, kan ik via de Strategytool een strategie doorberekenen met meer dan 2.500 meetpunten. Wat houdt dat in? Die meetpunten zijn instap en uitstapdata. Van die 2.500+ verschillende in- en uitstapdata neem ik een gemiddelde. En elke maand met nieuwe data komen er dus nog meer meetpunten bij, zodat altijd de nieuwste koersen meegenomen worden in de gemiddelden. Hieruit komen meerdere gegevens, zoals de gemiddelde winst, maar ook het risico. Moet ik namelijk door een zakkende koers 10x extra bitcoins kopen, dan gaat het risico ook verder omhoog. Liever een lager risico, maar hogere winst dus. Dit kan allemaal doorberekend worden met de Strategy Calculator en de verschillende strategieën kunnen in een overzicht vergeleken worden, waarin ze gesorteerd worden op score: zo hoog mogelijke winst t.o.v. zo laag mogelijk risico.

Working strategy

Uiteindelijk het belangrijkste onderdeel! Dit is het startpunt van een strategie en, zodra deze gestart is, het dashboard waar je je voortgang kan bekijken.

Starten:

Kies een cryptocurrencie (hierover later meer..), kies een strategie, en kies of je wil starten met al aanwezige bitcoins of met euro's die je in je wallet op Bitvavo hebt staan, en met hoeveel je wil starten.

Dashboard:

Vervolgens wordt elke dag om middernacht (tussen 0.00 en 1:00) de sluitkoers opgehaald en de pagina (het dashboard) geüpdatet. Afhankelijk van de gekozen strategie en sluitkoers wordt er actie ondernomen. Indien gewenst kan je een notificatie krijgen zodra er een actie plaatsvind. Je hoeft zelf niets meer te doen! Het is nog steeds mogelijk om handmatig op Bitvavo te kopen en te verkopen. Doe je dit, dan zal de Strategytool dit registreren en de eerstvolgende middernacht geen actie ondernemen. Je kan op elk moment van strategie wijzigen, of helemaal stopzetten.
Op het dashboard vind je verder verschillende statistieken, zoals de huidige waarde, je winst en groeipercentage, het huidige risico, en de performance. Ook vind je grafieken en tabellen met het verloop in tijd en alle bijbehorende informatie per dag, tot aan de start van de strategie.

Home

Dit is de pagina waar je begint. Hier vind je een overzicht van alle mogelijke cryptocurrencies op Bitvavo, met extra informatie over de cryptomunten die jij in bezit hebt en de waarde ervan. Het is een hele lijst dus je kan munten als favoriet markeren en vervolgens alleen je favoriete cryptomunten laten zien. Je kan er ook voor kiezen om alleen cryptocurrencies te laten zien die jij in het bezit hebt (bij Bitvavo). Sorteren kan alphabetisch, op grootste stijgers en dalers, maar ook op waarde van jouw cryptocurrencies in euro's.

Niet alleen bitcoins

Hoewel alles is begonnen met een strategie voor bitcoins, is het natuurlijk zonde om daar te stoppen. Daarom is het inmiddels ook mogelijk om een strategie te starten voor andere cryptocurrencies, mits er een goede strategie gevonden is natuurlijk. Op dit moment geldt dit maar voor enkele cryptocurrencies (Bitcoin, Litecoin, Cardano, Chiliz, Dogecoin), maar meer zullen volgen.

Huidige status

Het begon als hobby en is ontwikkelt en wordt beheert door één persoon, en dat ben ik. Hoewel de app al flink getest is en goed werkt, is deze nu alleen nog beschikbaar voor een selectief groepje. Ook heb ik nog geen verdienmodel, dus gebruik ervan is dit 1e jaar nog helemaal gratis!

Is het veilig?

Het gaat wel om geld! Misschien kleine bedragen, misschien grote bedragen, en als het goed is sowieso steeds groter wordende bedragen. Daarom is het belangrijk dat de app veilig en goed werkt. Gegevens worden versleuteld opgeslagen, en al je cryptocurrencies en geld zijn veilig opgeslagen bij Bitvavo, een betrouwbaar Nederlands platform. De Strategytool is gekoppeld aan Bitvavo, maar kan nooit geld of cryptocurrencies van jouw account afhalen of verhuizen naar een ander account.

Interesse in mijn Strategytool?

Iedereen die zich aanmeldt komt op een wachtlijst te staan en af en toe laat ik nieuwe mensen toe. Laat je mailadres hieronder achter en ontvang een uitnodiging zodra jij ermee aan de slag kan!

Kan je niet wachten?

Wil je niet wachten maar direct aan de slag? Maak dan alvast een Bitvavo account aan en begin direct. Zodra je een uitnodiging voor de Strategytool ontvangt kan je jouw Bitvavo account meteen koppelen en een strategie starten.


René Wolf

Hoi! Ik ben René Wolf

Als webdeveloper en programmeur vind ik het leuk om mijn skills en ervaring in te zetten om het leven net wat leuker en makkelijker te maken. Wat extra passief inkomen via bitcoins en andere cryptocurrencies helpt daar zeker bij.